Výroční zpráva města Žďáru nad Sázavou za rok 2012

zveřejněno: 26. 2. 2013

o činnosti v oblasti poskytování informací podle zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím

Výroční zpráva města Žďáru nad Sázavou je zveřejňována v souladu s ustanovením § 18 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím:

Opis podstatných částí každého rozsudku soudu ve věci přezkoumání zákonnosti rozhodnutí povinného subjektu o odmítnutí žádosti o poskytnutí informace a přehled všech výdajů, které povinný subjekt vynaložil v souvislosti se soudními řízeními o právech a povinnostech podle tohoto zákona, a to včetně nákladů na své vlastní zaměstnance a nákladů na právní zastoupení: 0.

Počet stížností podaných podle § 16a), důvody jejich podání  a stručný popis způsobu jejich vyřízení: 1.

Důvodem podání stížnosti byla výše stanovené úhrady. Rozhodnutím nadřízeného orgánu byla úhrada snížena na 0,-Kč a informace poskytnuty bezplatně.

V souladu s odst. 3) § 13 platí ustanovení § 18 (Výroční zpráva) pouze pro žádosti podané písemně.

Požadované informace se vztahovaly zejména:
- k plánovaným investicím města, projektové dokumentaci stavby, k zadávání veřejných zakázek a jejich rozpočtovým nákladům, k restaurování movité kulturní památky, přestupkům (počtu doručených, vyřízených, odložených), k dotazu ohledně právnických osob (včetně jejich dceřiných společností), ve kterých má město podíl či hlasovací práva. K užívání budovy v souladu s vydaným kolaudačním rozhodnutím. Na počet památkových zón v územní působnosti ORP Žďár nad Sázavou. K adresám místně příslušných orgánů.

Městský úřad poskytuje informace jednak na základě podaných písemných žádostí (a to i prostřednictvím služeb elektronických komunikací) v  režimu zákona č. 106/1999 Sb., dále pak zveřejňuje informace podle tohoto zákona §5 prostřednictvím svých internetových stránek na adrese: www.zdarns.cz; v přízemí budovy je po celou provozní dobu úřadu otevřena informační kancelář a zpřístupněn infobox. Na uvedených internetových stránkách je umístěna elektronická úřední deska; zároveň jsou v souladu s právními předpisy informace vyvěšovány na úřední desce umístěné u hlavního vstupu do budovy (adresa: ul. Žižkova 227/1, Žďár nad Sázavou). V místních částech města Mělkovicích, Radoníně, Stržanově a Veselíčku slouží k informování občanů také vývěsní skříňky.

Žádosti o informace jsou vyřizovány nejen podle zákona č. 106/1999 Sb., ale i podle zvláštních zákonů, např. zák. č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí. Informace poskytované podle zvláštních zákonů se v této zprávě neuvádějí.

Veřejnost má možnost informace získávat také prostřednictvím různých tématicky zaměřených tiskových materiálů (k dispozici ve vstupní hale budovy), městského rozhlasu, kabelové televize, tisku a dalších sdělovacích prostředků.

Ve Žďáře nad Sázavou dne 12.2.2013

Ing. Dagmar Zvěřinová v. r.
starostka města Žďáru nad Sázavou