Odpověď jednotlivá

4. 7. 2011
Předmět: dotaz
Dotaz: Dobrý den,zajímalo by mě,podle zákona nesmějí být herny provozovány v okruhu do 100m v okolí škol(v zr ve staré pizerii),zdravotnických zařízení"vztahuje se i na lékárny a ordinace prakt.lékařů (na náměstí sedma)i herna ve fordu je dost na hraně,proč tyto zařízení fungují protiprávně?? A co s tím hodláte prosím dělat a proč si třeba nevezmete příklad z Bystřice,děkuji a doufám,že se budete mojí stížností zabývat,Danielová
Odpověď (odbor živnostenský):
Dobrý den,
provozování výherních hracích automatů není živnostenským podnikáním a živnostenský úřad tyto "herny" nepovoluje ani nekontroluje jejich umístění. Jedná se o podnikatelskou činnost podle zvláštního speciálního zákona. Váš dotaz jsme proto předali kolegům na odboru finančním, kam uvedená problematika spadá a níže Vám připojujeme jejich stanovisko.

Vážená paní Danihelová,

k vašemu dotazu sdělujeme, že v souladu s § 17 odst. 11 zákona č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, v platném znění, nesmí být povoleno provozování výherních hracích přístrojů ve školách, školských zařízeních, v zařízeních sociální a zdravotní péče, v budovách státních orgánů a církví, jakož i v sousedství uvedených budov. Okruh vzdálenosti do 100 m od těchto budov může stanovit obec vyhláškou.

Město Žďár nad Sázavou vyhlášku omezující tuto vzdálenost nemá, proto postupuje při povolování provozu VHP v souladu s výše uvedených zákonem a v případě posouzení návrhu na stálé umístění VHP respektuje zákonné omezení a dále zjišťuje, zda v sousedství těchto budov nedochází k narušování veřejného pořádku.

Pokud máte konkrétní stížnost na některé zařízení, samozřejmě se jí budeme zabývat. O možnosti plošného zákazu provozování VHP nebo jiného technického herního zařízení na území města mohou rozhodnout pouze představitelé města.