Odpověď jednotlivá

12. 8. 2011
Předmět: Dobrý den
Dotaz: Zajímalo by mě, kolik metrů čtverečných zeleně bylo změněno na parkovací plochy ve městě od roku 1989.Bylo by to možno dohledat? Případně kolik parkovacích míst bylo vytvořeno?
Děkuji za odpověď
Odpověď (odbor rozvoje a územního plánování):
Dobrý den, takové pamětníky na Městském úřadě nemáme. Ale můžu uvést, že od r. 2000 zajistil odbor rozvoje a ÚP výstavbu parkoviště u MŠ na ulici Veselské, u polikliniky, za DPS na Libušínské, u bytového domu U Klafárku a na ulici Purkyňově. Průměrně mi vychází, že jsme za 10 let postavili 14,6 parkovacích míst/rok. Podle údajů z odboru komunálních služeb postaví ročně 6 míst ze zatravňovací dlažby. Odhadem jsme tedy zabrali za 10 let 2.575 m2 veřejné zeleně pro parkovací místa.
Nijak nás to netěší, ale statistiky uvádí, že v roce 2001 bylo v ČR na 1 auto 2,99 obyvatel a v roce 2007 už jen 2,5 a že v roce 2008 připadá 1 auto na každého druhého občana ČR včetně nemluvňat. Zdaleka tak nepokrýváme vznikající potřeby parkování. Naštěstí máme ve Žďáře dost možností vytvářet adekvátní náhradu: za stejné období jsme totiž vybudovali 22.875 m2 nových ploch parků a zeleně, a to jsem nezapočítala úpravy okolí Zelené hory a nespočítatelné plochy veřejné zeleně, která budujeme u každé nové stavby.
S pozdravem. Ing. Škodová