Odpověď jednotlivá

21. 8. 2011
Předmět: návrh
Dotaz: Dobrý den,
myslím, že by bylo rozumné umístit naproti výjezdům ze dvorů bytových domů na Libušínské zrcadla, neboť zde není žádný výhled. Zákaz zastavení vyznačený žlutou čarou je bohužel pouze v křižovatce samotné a tak automobily stojí hned za hranou křižovatky a nedodržují 5m vzdálenost. Navíc po hlavní silnici jezdí auta velice rychle. Už zde bylo několik nehod. Myslím, že by v tomto úseku měla být omezena rychlost. Je to navíc v blízkosti pečovatelského domu, kde se pohybují nemocní.
Odpověď (odbor dopravy):
Po projednání s dotčenými orgány sdělujeme následující:
S ohledem na ust. § 4 odst. a) zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích (citace: „Při účasti na provozu na pozemních komunikacích je každý povinen chovat se ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní, ..., své chování je povinen přizpůsobit zejména stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, povětrnostním podmínkám, situaci v provozu na pozemních komunikacích, svým schopnostem a svému zdravotnímu stavu“) nesouhlasíme s osazením dopravní značky omezující rychlost, neboť dopravní situace v ulici Libušínská při respektování § 4 odst. a) nedovoluje výrazně vyšší rychlost než 30 km/h.
Ačkoli vodorovná dopravní značka č. V 12c Zákaz zastavení je vyznačena pouze v obloucích křižovatky, i nadále platí § 27 odst. 1 písm d): „Řidič nesmí zastavit a stát na křižovatce a ve vzdálenosti kratší než 5 m před hranicí křižovatky a 5 m za ní.“
Umístění odrazových zrcadel nepovažujeme za vhodné, neboť křižovatka není příliš frekventovaná, a taktéž i výrazné zkreslení vzdálenosti blížícího se vozidla může přímo zapříčinit kolizní situaci v křižovatce.
Nicméně budeme situaci monitorovat a v případě nutnosti přistoupíme k přijetí opatření.