Odpověď jednotlivá

28. 11. 2010
Předmět: provozní hodiny restaurace ASTRA
Dotaz: Dobrý den zajímalo by mě, kdo povolil otevírací hodiny v restauraci ASTRA ve všední den do 3 hodin, v pátek, sobotu a neděli do 5 hodin do rána? Tato restaurace navazuje zdí přímo na náš obytný dům Brodská 1837/6 a hluk pocházející z reprodukované hudby, zvláště jeho nízké kmitočty, brání obyvatelům v nerušeném spánku.Již několikrát jsem žádal v nočních hodinách o zákrok Městskou policii, ale situace se nazlepšila.
Děkuji
Frant. Cvek
pověřený vlastník
Brodská 6
Odpověď (odbor živnostenský):
Provozní ( otevírací ) hodiny obchodních, službových provozoven, stejně tak i hostinských nepodléhají schvalování a není v působnosti ani městského úřadu ani jiných orgánů veřejné správy je stanovovat nebo se k nim vyjadřovat. Podle platné právní úpravy je plně na provozovateli zařízení jakou provozní dobu si stanoví. Musí ale při svém provozu respektovat právní pořádek. Problematika ochrany před hlukem a ochrana nočního klidu je upravena zvláštními zákony, např.podle zákona o přestupcích, podle občanského zákoníku, podle zákona o ochraně veřejného zdraví a jeho prováděcích předpisů, a to v závislosti na formách projevů tohoto rušení. Ve Vámi popisovaném případě by mohla být ze strany provozovatele atakována ustanovení zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. Podle § 32 tohoto zákona „hluk z provozoven služeb a hluk z veřejné produkce hudby (například koncert, taneční zábava, artistická produkce s hudbou) nesmí překročit hygienické limity upravené prováděcím právním předpisem pro chráněné prostory. Splnění této povinnosti zajistí osoba provozující službu a, jde-li o veřejnou produkci hudby, pořadatel.“
V případě podezření na porušování tohoto ustanovení je možné se obrátit na orgány ochrany veřejného zdraví, krajskou hygienickou stanici, pracoviště ve Žďáře nad Sázavou. Ostatní projevy rušení nočního klidu související s veřejným pořádkem monitoruje a řeší městská policie.