Odpověď jednotlivá

14. 12. 2010
Předmět: Reklamy
Dotaz: Dobrý den, rád bych se zeptal, proč když město není zkrášlováno (rekonstrukce náměstí, která v podstatě nechá všechno při starém, pěší zóna jen uzavřená silnice), tak proč je ještě navíc záměrně hyzděno takovými hrůzami jako jsou ty blikající reklamy? všude se toho snaží zbavovat a u nás si to město dá na svoje vlastní budovy.
Odpověď (tajemník):
První problém je už v pojmu "zkrášlovano", protože jde vždy o subjektivní hodnocení a co se jednomu líbí, druhému nevadí a třetímu se nelíbí. Druhý problém je pořadí priorit ve vztahu k omezeným prostředkům, což je vždy kolektivní rozhodnutí orgánů města, přičemž každý člen těchto orgánů má opět své subjektivní priority a vyhrávají ty, které získají nadpoloviční většinu. To je domokracie.
Jinak umístění světelných reklam je v jednom případě (náměstí) ryze soukromou záležitostí a v případě doložení a splnění požadovaných dokumentů a vyjádření ve stavebním řízení, nemá město ani úřad právo tomu záměru bránit. V případě reklamy na budově Domu kultury, pak byl tento záměr předložen radě města, kde získal podporu nadpoloviční většiny, následně opět splnil podmínky stavebního řízení.
Tak jak jsem již v předchozích odpovědích řekl monitorujeme reakce a námitky a budeme chtít v jednání s vlastníky a provozovateli omezit případné negativní vlivy. Nicméně nemáme z pozice úřadu jakékoliv právo zakázat tyto řádně povolené stavby, byť by se nám nelíbily. I to je jedna z tváří demokracie.