Odpověď jednotlivá

6. 12. 2011
Předmět: Zájmy občanů a spalovna
Dotaz: Vážená paní starostko, nezlobte se prosím za možná přísnou poznámku, ale nemohu si pomoci. Občané města si zvolili v komunálních volbách své zastupitele a z nich byli zvoleni radní, aby zastupovali zájmy města. Ovšem z stávající situace získávám dojem, že je nad zájmy města upřednostňován zájem kraje. V komunálních volbách žádná ze stran vážné téma SPALOVNA v programu nemělo. Názor obyvatel města je snad více než jasný. Tak netuším, čím asi vedení města příští pondělí krajští úředníci přesvědčí.
Odpověď (starosta):
Názory občanů jsem vždy vnímala a vnímám, právě proto jsem iniciovala návštěvu radního Kraje Vysočina Odpovědného za tuto oblast v radě města, abychom měli jasné informace z obou stran. Výsledkem je následující jednohlasné usnesení RM:
Rada města bere na vědomí informace radního Kraje Vysočina Zdeňka Ryšavého o průběhu projektu ISNOV.

Rada města konstatuje, že Žďár nad Sázavou v současné době není prioritní oblastí pro umístění spalovny a nejedná se o její výstavbě ve Žďáře nad Sázavou.

Rada města jasně deklaruje směrem k občanům města, že pokud by výsledkem projektu ISNOV byl záměr budování spalovny v lokalitě Žďár nad Sázavou, bude požadovat další upřesnění zatížení lokality v oblasti dopravy, plochy svozu, struktury odpadu a další. Dále v tomto případě jasně deklaruje, že bude zároveň zahájena diskuze s občany města a majitelů ŽĎAS, a.s. Žďár nad Sázavou. Pokud nedojde k souladu názoru veřejnosti, majitelů ŽĎAS, a.s., města a kraje, spalovna ve Žďáře nad Sázavou nebude budována.