Odpověď jednotlivá

20. 11. 2017
Předmět: zpomalováky
Dotaz: Dobrý den.Ráda bych se zeptala, jestli je možné, aby se v ulici Nezvalova umístilo něco na zpomalení rychle jedoucích řidičů. Situace je zde nebezpečná. Řidiči se vyhýbají v místech popelnic, kde se pohybují lidé a je zde nebezpečné i vyjíždění od spodních vchodů. Ulice je úzká, hodně oblíbená zkratka ke Conventu. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď (odbor dopravy):
Každé řešení má svá pozitiva i negativa. K negativům zpomalovacích pruhů patří zvýšení hladiny hluku, zdroj vibrací, náročnější údržba komunikace, vyšší opotřebení krytu vozovky vlivem dynamických účinků vozidel, překážka pro cyklistickou dopravu a zvýšení hladiny exhalací. Právě s ohledem na negativa (zejm. zvýšení hladiny hluku) příčné prahy ve Žďáře umísťujeme pouze v blízkosti školních zařízení, nikoli v obytných oblastech.
Navíc podle § 4 písm. a) zákona č. 361/2000 Sb. (tzv. pravidla silničního provozu) platí, že „Při účasti na provozu na pozemních komunikacích je každý povinen chovat se ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní, aby nepoškozoval životní prostředí ani neohrožoval život zvířat, své chování je povinen přizpůsobit zejména stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, povětrnostním podmínkám, situaci v provozu na pozemních komunikacích, svým schopnostem a svému zdravotnímu stavu.“

Ing. Luboš Koubek, odbor dopravy