Odpověď jednotlivá

15. 1. 2018
Předmět: Cyklostezka
Dotaz: Dobrý den. V minulosti byl zde na dotazovně několikrát zmíněn pohyb chodců po cyklostezce. Řešilo se, jestli se má chodit vpravo, či vlevo. Jedním z návrhů bylo to, že by se na cyklostezku "nastříkaly" tzv. "stopy". Viděl jsem toto řešení v jiných městech a kupodivu většina chodců se pohybovala po té straně, které jim "stopy" určovaly. Uvažujete v nadcházející sezoně o nějakém podobném, či vůbec nějakém značení, nebo informování o tom, po jaké straně se mají chodci pohybovat? Díky za odpověď.
Odpověď (odbor komunálních služeb):
Vážený pane,
v zákoně o provozu na pozemních komunikacích, je mj. uvedeno:
- Při účasti na provozu na pozemních komunikacích je každý povinen chovat se ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní, aby nepoškozoval životní prostředí ani neohrožoval život zvířat, své chování je povinen přizpůsobit zejména stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, povětrnostním podmínkám, situaci v provozu na pozemních komunikacích, svým schopnostem a svému zdravotnímu stavu.
- Je-li zřízena stezka pro chodce a cyklisty označená dopravní značkou "Stezka pro chodce a cyklisty", nesmí chodec ohrozit cyklistu jedoucího po stezce.
- Je-li zřízena stezka pro chodce a cyklisty označená dopravní značkou "Stezka pro chodce a cyklisty", nesmí cyklista ohrozit chodce jdoucí po stezce.
...
Pro společné stezky pro chodce a cyklisty je v TP 179 - Navrhování komunikací pro cyklisty uvedeno:
4.9.6 Stezka pro chodce a cyklisty společná (C 9a)
4.9.6.1 Obecně
...
• uživatelé se zpravidla pohybují vpravo, rychlejší míjejí pomalejší zleva;
...

Při dodržení zákonných ustanovení a doporučení k pohybu uživatelů zpravidla vpravo, se jeví vyznačování „stop“ jako nadbytečné a v současnosti o tom neuvažujeme.
S pozdravem
Ing. Dana Wurzelová
vedoucí odboru komunálních služeb