Odpověď jednotlivá

14. 3. 2018
Předmět: provoz na cyklostezkách
Dotaz: Vážený pane veliteli
s jarem se objevují lidé na cyklostezkách, na kole,bruslích a se psy.
Pravidelně čtu v místních novinách o prevenci,která je pro Vás nejdůležitější.Proto by bylo dobré,kdyby jste se zamyslel,nebo pověřil preventivní útvar, zda by nebylo dobré vydat informace
v místních denících o tom, jak se pohybovat na těchto cyklostezkách. Většina lidí neví, jak se zde pohybovat a po které straně se chodí, jezdí.
Věřím, že toto nenecháte bez povšimnutí a sám nebo Vám podřízený preventivní útvar zpracuje článek o pohybu na cyklostezkách.
Předem děkuji a zdraví turista N.
Odpověď: 16. 3. 2018:
Dobrý den, děkuji za přínosný podnět. Veřejnost budeme informovat v nejbližší době a to formou článků ve sdělovacích prostředcích. Tato aktivita je určitě nutná vzhledem ke změně zákonných norem a jejich prováděcích předpisů, ke kterým došlo v polovině loňského roku. Uvedenou problematiku řeší zákon 361/2000 Sb, a taktéž nově prováděcí předpis TP 179 z května 2017. Pouze informativně nový předpis stanoví mimo jiné, že uživatelé společné stezky pro chodce a cyklisty (značka C9a)se zpravidla pohybují vpravo, rychlejší míjejí pomalejší zleva, atd. Toto je zásadní rozdíl oproti předchozím výkladům. S pozdravem Mgr. Martin Kunc.