Odpověď jednotlivá

24. 9. 2016
Předmět: Složenka za komunální odpad
Dotaz: Dobrý den, dnes jsem se pozastavila nad složenkou co mi přišla za komunální odpad. Syn se narodil 27.6. 2016, z porodnice jsme se vrátili 2.7. 2016. Nechápu tedy proč bychom měli platit už za 6 měsíc, není Vám to trapné? Hezký den přeji, Štěpánková Bára
Odpověď (odbor komunálních služeb):
Vážená paní,

výběr místního poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů (dále jen „poplatek za komunální odpad“) se řídí obecně závaznou vyhláškou (OZV) o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, vydanou na základě zákona o místních poplatcích. Aktuálně platná a účinná je OZV č. 1/2015, uveřejněná na webu města. Tuto vyhlášku schvaluje zastupitelstvo města. V OZV je stanoveno, kdo je poplatníkem, kdy vzniká poplatková povinnost, kdy je poplatek splatný a další podrobnosti.

Dítě se stává občanem města a tudíž i poplatníkem poplatku za komunální odpad datem narození (registruje se do evidence obyvatel). Poměrná část poplatku se stanovuje podle měsíců. Pro stanovení počtu měsíců (výše poplatku) je rozhodný stav k poslednímu dni tohoto měsíce. (viz článek uveřejněný ve Žďárském zpravodaji č. 8/2016 na straně 7)

S pozdravem

Drahoslava Komínková