Odpověď jednotlivá

4. 5. 2018
Předmět: Bytová otázka
Dotaz: Dobrý den, městu začínají chybět byty, mladí lidé nemají kde bydlet a všichni se nemohou dovolit stavět na Klafaru za miliony. Jak tuto otázku chce řešit ? Lidé nám opouštějí naše město, protože nemají kde bydlet ! Co to máte za nastavenou politiku, vždyť prioritou by mělo být bydlení a práce v našem městě. Pokud toto nezajistíte, tak musíte opustit své posty na radnici.
Odpověď (odbor rozvoje a územního plánování):
Dobrý den,
v současné době probíhá ve městě realizace a příprava celé řady záměrů staveb bytových domů soukromých investorů. Je to například přestavba hotelu Jehla, bytový dům na ulici Chelčického, výstavba bytového domu na ulici Sázavská, 6 bytových domů na ulici Hrnčířská, přípravy záměru na ulici Neumannova a příprava objektu na pozemku bývalého hotelu Bílý lev.
Město Žďár n.S. podporuje dlouhodobě výstavbu bytového fondu výstavbou technické infrastruktury v nových ulicích v lokalitě Klafar, kde následně prodává pozemky pro výstavbu rodinných domů a bytových domů. V tomto volebním období významně zrychlila příprava pozemků především pro bytové domy. Zatímco v období 2010 – 2014 byl nabídnut k prodeji pouze jeden pozemek pro bytový dům, v tomto období to bylo již 10 pozemků. Na Klafaru by tak v nejbližších letech mělo vyrůst 150 – 180 nových bytů. Rada města zároveň v letošním roce projednávala, v rámci Strategického plánu sociálního začleňování, přípravu žádosti o dotaci na pořízení bytů pro osoby v bytové nouzi a realizaci Centra sociálních služeb, kterou by došlo k uvolnění stávajících bytů ve Žďáře n.S. 3.
Je tedy zřejmé, že Vaše hodnocení je daleko od skutečnosti. Ve Žďáře se zvyšuje nabídka nových bytů i možností řešení bydlení v různých typech, tedy jak v rodinných domech, bytových domech, tak i v bytových domech města.
Mgr. Zdeněk Navrátil
starosta města