Odpověď jednotlivá

17. 3. 2011
Předmět: ještě k chodníku u zámku
Dotaz: Ad. zábradlí památkáři nepovolí: ani průhledné panely? To opravdu budeme čekat, až se tam stane nějaký smrťák? Chodí tam hodně dětí ze školy...
Pokud památkáři trvají na historickém rázu okolí, neměla by kolem zámku vést místo asfaltky prašná cesta?
Ad. přechody: ani od jednoho přechodu nevede k parkovišti chodník, navíc chodci na most nesmí!
Odpověď (odbor dopravy):
Odpověď z odboru, který má tuto oblast v kompetenci:
"Názor Památkového ústavu je pro město závazný, i když můžeme mít názor odlišný.
Město Žďár n.S. nechalo zpracovat projektovou dokumentaci na chodník na straně parkoviště včetně lávky přes vodoteč, což by chodcům umožnilo dostat se komfortně z parkoviště na přechod pro chodce u autobusové zastávky. Avšak některé pozemky nejsou ve vlastnictví města a majitel pozemku si kladl podmínky, které nebyly pro město akceptovatelné. Se stavbou chodníku a lávky město i nadále uvažuje, ale další postup je závislý na postoji vlastníka pozemků."
S tím souvisí i vybudování přechodu pro chodce, neboť v současné době každý nově budovaný přechod pro chodce musí splňovat celou řadu přísných kritérií. Obecně lze konstatovat, že přechod pro chodce musí být stavebním dílem (nestačí tedy zřízení vodorovného dopravního značení – tzv. „zebry“). Mezi požadavky na přechod pro chodce patří např. intenzita vozidel vs. intenzita chodců, délka přechodu (max. 7 m), napojení přechodu na pěší trasy, zřízení čekacích ploch, pozitivní nasvětlení přechodu, vzdálenost od stávajících přechodů pro chodce, atd.
Tam, kde není přechod pro chodce, musí se i chodci řídit zákonem č. 361/2000 Sb. (tzv. pravidla silničního provozu). Navíc silnici v místě parkovišti nepřechází děti samy, ale v doprovodu dospělé osoby.