Odpověď jednotlivá

29. 3. 2011
Předmět: Kácení stromů
Dotaz: Pěkný den,
mohli byste mi sdělit, kde a kolik se bude kácet tento týden stromů? Dále by mě zajímalo jak zajistit, aby bylo to, co je slíbeno splněno. Paní Šustrová mi slíbila dát vědět, až se bude jednat o ne/kácení malého lesíku (5 smrků - ulice Komenského - "Pánov"). Dnes už rychle likvidují pahýly zdravých smrků. Čí je to dřevo ze skácených stromů? Jak se zužitkuje? Ani pan Jahorný se mi předem nevyjádřil zda lze vysázet náhradní keře a stromky v okolí. Nejdřív vysadit nové a pak likvidace...
Odpověď (tajemník):
Zásadní pěstitelskou chybou bylo ponechání pěti smrků rostoucích blízko sebe u domu. Přibližně před patnácti až dvaceti lety měla být uskutečněna výchovná probírka, která by na stanovišti ponechala jeden, případně dva smrky. Pokud by byl tento zásah uskutečněn, mohly růst u domu dva jehličnany se souměrně harmonicky utvářenou korunou, které by naplňovaly estetickou funkci dřevin v městské zástavbě.

Především čtyři smrky u garáže ponechané v příliš úzkém sponu si konkurovaly, vzájemně se negativně ovlivňovaly. Důsledkem bylo, že dva smrky měly již tak proschlé a narušené koruny, že byly káceny z důvodů zdravotních. Ponechání zbývajících dvou smrků na stanovišti bylo vyloučeno z důvodů estetických a provozní bezpečnosti. Smrky rostoucí v zapojené skupině mají na rozdíl od samostatně rostoucích, solitérních jedinců jako individua po narušení skupiny v níž původně rostly sníženou odolnost vůči selhání, které může být způsobeno např. mimořádnými klimatickými vlivy.

Ing. Jahorný Vám tyto skutečnosti, dle jeho sdělení, vysvětloval.

Cena dřeva z pokácených stromů je odečítána z faktur za provedené práce při údržbě zeleně.