Odpověď jednotlivá

28. 11. 2012
Předmět: měřiče tepla v DPS
Dotaz: Dobrý den,
zajímá mne proč instalaci měřičů tepla na radiátorech v domech s pečovatelskou službou mají hradit nájemníci, důchodci, kteří nemají zrovna peněz nazbyt. Neměl by to uhradit spíše majitel domu, který tyto byty pronajímá?
Děkuji předem za odpoveď.
Odpověď (odbor majetkoprávní):
Dobrý den,
k Vašemu dotazu sdělujeme, že podle § 5 odstavce.2, nařízení vlády č. 258/1995 Sb., který provádí občanský zákoník, se výměny měříčů tepla a teplé vody považují za drobné opravy. Drobné opravy v bytě související s jeho údržbou hradí podle § 687,odst. 3 občanského zákoníku najemce.
V domech s pečovatelskou službou byly všem nájemníkům doručeny informační letáky, kde byl uveden typ měřiče tepla, funkce a uvedeny i výhody instalace. Následně proběhly domovní schůze, na kterých byli nájemníci podrobně seznámeni s výměnou měřičů tepla a byly odpovězeny jejich dotazy a připomínky. Na základě těchto schůzek byla nájemníkům nabídnuta možnost uzavření splátkového kalendáře. V případě uzavření tohoto splátkového kalendáře by byla úhrada za měříče rozložena do 12 splátek, což představuje splátku 56 Kč za jeden měřič měsíčně.
Dále proběhla anketa, kde se nájemníci těchto domů měli možnost vyjádřit, zda souhlasí či nesouhlasí s výměnou měřičů tepla v bytech. K dnešnímu dni vyslovilo souhlas celkem 137 nájemníků, nesouhlasilo 5 nájemníků a 5 nájemníků nebylo zastiženo a to z celkového počtu 147 oslovených nájemníků.
Technická správa budov města