Odpověď jednotlivá

12. 5. 2011
Předmět: Nevhodné použití značek STOP
Dotaz: Dobrý den, z jakého důvodu je na komunikaci u elektra Global tolik dopravních značek STOP? Vzhledem k nízkému provozu právě na této komunikaci a její dobré přehlednosti mi použití značky STOP připadá dosti neopodstatněné a dle mého názoru by plně stačil trojúhelník dej přednost. Děkuji za vysvětlení.
Odpověď (odbor dopravy):
Na nově budovaných křižovatkách se od roku 2007 musí postupovat podle závazné české technické normy ČSN 73 6102 „Projektování křižovatek na pozemních komunikacích“. Konkrétně se jedná o tzv. rozhledový trojúhelník, ve kterém nesmí být předměty vyšší než 0,7 m nad niveletou vozovky. Délka odvěsny rozhledového trojúhelníku na hlavní komunikaci i délka odvěsny na vedlejší komunikaci je stanovena výpočtem dle čl. 5.2.9, a to s ohledem na dovolenou rychlost na komunikacích, na dopravní značce a na skupině vozidel. Pokud se užije dopravní značka č. P 6 „Stůj, dej přednost v jízdě!“, tak délka odvěsny na hlavní komunikaci je delší a zároveň odvěsna na vedlejší kratší než při užití značky č. P 4 „Dej přednost v jízdě“, kde by délka odvěsny na hlavní byla sice kratší, ale na vedlejší mnohem delší. Vymezený rozhledový trojúhelník pro značku „Dej přednost v jízdě“ by značně omezoval využití území v prostoru křižovatky.
I když se může zdát, že jsou tam dostatečné rozhledové poměry a že by postačovala dopravní značka „Dej přednost v jízdě“, tak podle citované ČSN tam musí být dopravní značka č. P 6 „Stůj, dej přednost v jízdě!“.