Odpověď jednotlivá

19. 6. 2011
Předmět: Kontrola discotek alkoholu u nezletilích
Dotaz: Dobrý den chtěl bych se zeptat jak často probíhá kontroloa nočních klubu v našem městě? Na maxu často nalévají pod 18 roku a na hodně dalších místechk. Na korsu nalévají za zimním stadionem a pak mládež bloudí po ulicích města a jenom řve a ruší lidi ze spánku dají se náko tydle kontroly dělat častěji? Jaké pak jsou sance pro nezletilé osoby? Děkuji za odpověd.
Odpověď (odbor sociální):
Dobrý den, děkuji Vám za Váš zájem o dění ve městě. Problém s podávání alkoholu je celospolečenský. V našem městě se tímto problémem zabýváme již delší dobu. Městská policie s Policií ČR provádí pravidelné kontroly podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18 let na diskotékách, v barech a restauracích. Město uplatňuje možné sankce.
Musím Vám sdělit, že podnapilý mladistvý je obětí trestného činu a ne pachatelem. Tím je osoba, která umožní, podá nebo prodá alkoholický nápoj.
Děti do 15 let jsou předvolány společně s rodiči na sociální odbor k výchovnému pohovoru ke kurátorovi pro mládež.
U dětí nad 15 let vyhodnocujeme věk a množství požitého alkoholu. U dětí ve věku blížícímu se zletilosti s nižším obsahem alkoholu zasíláme písemné upozornění rodičům s nabídkou pomoci. Ostatní jsou předvoláni k výchovnému pohovoru společně s rodiči.
Při opakovaném zjištění, resp. doprovodném jevu (např. k trestné činnosti, zanedbání péče apod.) je proveden výchovný pohovor u kurátora pro mládež, předvolání do komise péče o rodinu a děti nebo jednání u soudu s uložením výchovného opatření a dále se doporučuje i spolupráce s dětským psychiatrem – ambulantně, případně hospitalizace v psychiatrické léčebně.