Odpověď jednotlivá

9. 7. 2011
Předmět: Prosba o radu
Dotaz: Dobry den.Bydlim v rodinnem dome a mam problem ze sousedem.Nevim na koho se obratit,nebo jak to dale resit,kdyz domluva nepomaha.Ma spatne,nebo nedodelanou strechu a kazdy rok mu tam zahnizdi snad 500 vrabcu,kteri vyvedou nekolik mladat.A potom ( po....rou) vsechno co se postavi do cesty.Vzhledem ktomu,ze mam pozemek hned vedle a jeste ke vsemu zrovna pod hnizdistem parkujeme vozidla.Mycka nas mesicne stoji asi 500,a to nemluvim,ze mame male dite,pro ktere to asi taky moc hygienicke neni.Dekuji.
Odpověď (odbor životního prostředí):
Dobrý den.
Stavební úřad je oprávněn projednávat pouze záležitosti spojené se stavbou. Pouze z Vašeho sdělení nelze učinit závěr o stavu střechy souseda. Doporučujeme Vám, abyste se obrátila na pracovníky stavebního úřadu s informací o jakou stavbu se jedná. Následně může být stavebním úřadem proveden státní dozor na uvedené nemovitosti. V případě zjištění nedostatků bude vlastník stavby vyzván ke zjednání nápravy.
Pro úplnost je nutné dodat, že volně žijící ptáci jsou nedílnou součástí životního prostředí člověka v městské zástavbě a jsou chráněni zákonem včetně hnízd a jejich prostředí. Případná stavební úprava na střeše souseda musí zohlednit i tyto skutečnosti.