Odpověď jednotlivá

11. 7. 2011
Předmět: Dotaz
Dotaz: Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli mám nárok na soc.dávky.V lonském roce jsem přišla o praci a jsem vedena na ÚP.Nepobírám žádné peníze.v květnu 2011 jsem dělala kurz na PC.V červnu jsem brala podporu při rekvalifikaci asi 2200kč. Přítel bere duchod a říká mi že mě nemuže pořád dávat peníze že na to nemá.Je už přes měsíc v nemocnici,platí sám nájem a tet bude platit ještě nemocnici.Mám zdravotní problémy tak chodím po doktorech a všude musím platit.Zadlužuji se.Můžete mi pomoct?
Odpověď (odbor sociální):
Dávky sociální péče nejsou nárokovými – vždy musí být posouzena konkrétní žádost. Pro posouzení nároku na příspěvek na živobytí, budete s přítelem společně posuzovanými, pokud společně užíváte byt. Které osoby jsou v hmotné nouzi, určuje zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi. Hodně zjednodušeně řečeno, jsou to takové osoby, jejichž příjmy, po odečtení odůvodněných nákladů na bydlení až do výše 30% jejich příjmů nejsou dostatečné k zabezpečení jejich částky živobytí. Částka živobytí může být stejná jako životní minimum (2880 Kč na starší, 2600 Kč na druhou osobu, tedy na dvě dospělé osoby celkem 5480 Kč), může se však zvýšit o náklady na dietní stravování, ale může být i snížena ze zákonných důvodů (například důvodem ke snížení této částky až 2020 Kč je dluh na výživném nezaopatřenému dítěti, který je vyšší než trojnásobek částky, určené soudem jako měsíční výživné). Na našem městském úřadu Vám konkrétní informace k hmotné nouzi poskytneme ve 3. patře, odbor sociální, dveře č. 74, 75 nebo 85 při osobním jednání, které doporučujeme jako nejvhodnější, jinak se na nás můžete obrátit písemně nebo telefonicky.
Doporučujeme Vám navštívit webové stánky MPSV – sociální poradce, kde zadáte odpovědi na konkrétní otázky k Vaší sociální situaci, a závěrem se Vám dostane doporučení vhodného řešení, pokud je jím některá ze sociálních dávek.