Odpověď jednotlivá

28. 2. 2013
Předmět: Dotaz
Dotaz: Dobrý den pane tajemníku, pracovala jsem víc jak 30 let ve státní správě v různých městech, ale nějak mi u Vás chybí vedoucí správních agend, nebo vedoucí kanceláří těchto agend, kteří by fundovaně řešili pracovní problémy, kdy od vašich vedoucích odborů to není vůbec možné, neboť dané problematice mnohdy nerozumí a stejně se odkazují na tyto pracovníky, v čem je problém, že je nemáte ustanovené, my jsme za to měli nějakou stokorunu navíc, žádné tisíce a dobře to fungovalo. Děkuji.
Odpověď (tajemník):
Dobrý den,
děkuji za Váš názor, ale nevím z jaké konkrétní situace nebo zkušenosti vychází. I u nás na pracovištích, kde je více zaměstnanců vykonávajících shodnou agendu jsou tzv. vedoucí pracovišť (matrika, občanské průkazy, cestovní doklady, sociálně právní ochrana dětí apod.), kteří řídí činnost pracoviště, pouze s tím rozdílem, že nemají oficiální "chlívek" v organizační struktuře úřadu, kterou schvaluje rada města. Důvod je jediný - každý řídící stupeň snižuje a rozmělňuje odpovědnost řídících pracovníků vyššího stupně - to je moje osobní zkušenost.
Naopak pokládám za přirozené, že největším odborníkem na konkrétní agendu je ten, kdo ji vykonává a ne ten, kdo mnohdy řídí a organizuje několik agend a činností. Jsou dokonce obory, které jdou přes několik správních agend a "největším" odborníkem je člověk, který v daném úseku ani nepracuje např. právník.
Nicméně Vám děkuji za Váš podnět a pokud máte jinou konkrétní zkušenost, tak se Vámi rád setkám nebo odpovím.
S pozdravem Jan Havlík