Odpověď jednotlivá

31. 8. 2011
Předmět: Osvětlení
Dotaz: Dobrý den, chci se zeptat, jestli má nějaký důvod, že po půl šesté ráno nesvítí veřejné osvětlení od přechodu u Spořitelny po Enpeku. V době velkého ranního pohybu chodců a cyklistů po městě se mi to nezdá jako velké zajištění bezpečnosti těchto občanů. Dále by mě zajímalo, kdy dojde k vybudování veřejného osvětlení v prostoru od Enpeky po benzinku na Jihlavské. Předem děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď (tajemník):
Dobrý den,
dle sdělení odboru komunálních služeb je celý Vámi zmiňovaný úsek veřejného osvětlení (VO) je řízen z jednoho rozvaděče. Tento rozvaděč je z několika důvodů v současné době řízen spínacími hodinami, na kterých se po určitém intervalu upravují časy spínání a vypínání v závislosti na zkracování či prodlužování dne. Do této doby byl čas vypínání nastaven na 5,30 hod., ale na tomto typu hodin nejde nastavit čas na minutu přesně, takže je tam nějaká tolerance, která se projevila ve vypnutí osvětlení již před půl šestou. Ihned po Vašem upozornění jsme čas upravili. Je jasné, že toto není ideální stav, protože přestavovat časy nejde každý den, záleží i na oblačnosti v daný čas a den, proto připravujeme se správcem VO nový systém ovládání, který by nahradil ostatní systémy, které jsou z různých důvodů pro nás nevyhovující. Pokud nový systém úspěšně projde testováním a bude včas výroben a dodán, měl by být instalován během podzimu.

Co se týká doplnění VO na ulici Jihlavská, je třeba tento návrh tlumočit na zastupitele města, protože za ty roky, co mám na starosti VO již mám v šuplíku dvě projektové dokumentace na vybudování zbývajícího úseku VO, ale nikdy se v koncovce nenašly finanční prostředky na jejich realizaci.

Kontakt na odpovědného pracovníka:

Ing. Miloslav Dvořák
odbor komunálních služeb
tel.: 566 688 181, 736 510 451
e-mail: miloslav.dvorak@zdarns.cz