Odpověď jednotlivá

4. 10. 2014
Předmět: Stížnost
Dotaz: Dobrý den, mohl by jste veřjenosti sdělit jak často provádíte kontroly restaurací a podobných objektů v našem městě.Nvštívil jsem jich několik a hrůza.Nalévá se pod míru a to i mladistvým, porce jídel jsou šizené, no hrůza.Nedodržuje se uzavírací doma o hygieně ani nemluvě.Je to nešvar, který se velmi romáhá a myslím si, že proto málo děláte, protože si z Vás nic nedělají provozovatelé.O kvalitě burčáku ani nemluvě a jiných produktů ani nemluvě.Děkuji.
Odpověď (odbor živnostenský):
Vážený pane Doležale, kontroly restauračních zařízení provozovaných v rámci hostinské živnosti jsou pravidelnou součástí dozorové činnosti živnostenského úřadu, podobně jako kontroly dalších asi 180 druhů živností. V poslední době se jejich kontrola zaměřila na prodej lihovin, postupujeme také formou společných kontrol s dalšími orgány (ČOI, Policie ČR). Problémy, které zmiňujete - poctivost prodeje (hmotnost, míra, množství), dodržení předepsané či schválené kvality, hygiena spadá do příslušnosti a je kontrolována odbornými dozorovými orgány - Českou obchodní inspekcí, orgány ochrany veřejného zdraví – Krajskými hygienickými stanicemi a např. uvedený burčák a jeho kvalita spadá do působnosti Státní potravinářské a zemědělské inspekce. Nedodržením uzavírací doby se provozovatel hostinské činnosti nedopouští protiprávního jednání, neboť provozní dobu neupravuje žádný právní předpis a její vyvěšení plní informační úlohu.
Pokud máte zkušenosti o hrubých nedostatcích v konkrétní provozovně, sdělte nám je, v rámci spolupráce s těmito dozorovými orgány bude kontrola na konkrétní provoz a porušení zaměřena.