Odpověď jednotlivá

26. 11. 2011
Předmět: chybějící přechody na frekventovaných křižovatkách
Dotaz: Dobrý den, každý den čelím VELKÉMU NEBEZPEČÍ a i mnoho dalších obyvatel Stalingradu, když se snažíme přejít křižovatku ulic Okružní, Strojírenské a 1.máje. Asi před 14 dni jsem byla svědkem pokusu o přejití křižovatky ve špičce dvou asi 9ti letých kluků, kteří se vrhli pod kola aut. Naštěstí auta zastavila. Přechody se nachází u křižovatky Brodská/Revoluční a POTOM AŽ u hl. pošty. Ani na Veselské a Okružní, kde jsou MATEŘSKÉ ŠKOLKY, nejsou přechody. Čeká se, až se stane neštěstí?
Odpověď (odbor dopravy):
V březnu až dubnu tohoto roku probíhalo opakované měření intenzit vozidel a intenzit chodců v křižovatce ulic Revoluční – Strojírenská – 1.máje – Kopečná. Právě vzájemný poměr intenzit vozidel a chodců ve špičkové hodině je zásadní pro rozhodnutí o zřízení či nezřízení přechodu pro chodce. Na základě měření, podle ČSN 73 6110 Projektování místních komunikací – čl. 10.1.3.1, tabulky 16 a obrázku č. 33, bylo zjištěno, že opatření v podobě vybudování přechodu pro chodce není nutné.
Při přecházení jakékoli komunikace je chodec jako účastník silničního provozu povinen se řídit zákonem č. 361/2000 Sb. (tzv. pravidla silničního provozu), zejm. ust. § 54 odst. 2: „Mimo přechod pro chodce je dovoleno přecházet vozovku jen kolmo k její ose. Před vstupem na vozovku se chodec musí přesvědčit, zdali může vozovku přejít, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy.“

S případnými dalšími dotazy se obraťte na Odbor komunálních služeb, který má oblast přechodů pro chodce v kompetenci.