Odpověď jednotlivá

28. 11. 2011
Předmět: Bude ve Žďáře velká spalovna?
Dotaz: Paní starostko, ve Vysočině se psalo o spalovně komunálního odpadu, která má nahradit stávající kotelnu firmy ŽĎAS. Prý bude určena pro komunální odpad z celého kraje Vysočina. To ale nechápu, proč když ročně vznikne 135000 tun odpadu, má mít spalovna kapacitu až 150000 tun? I kdyby teoreticky - což sotva - se všechen odpad kraje ve Žďáru spálil, tak pořád něco chybí. Proč se bude spalovat ve Žďáru odpad i odjinud? A když ročně zůstane až 45000 tun vyhořelého nebezpečného odpadu, co s ním dělat?
Odpověď (starosta):
Vážení,

všechno má svůj čas, a to zejména v tak závažné a zásadní věci, jako je spalovna komunálního odpadu. Občané se zavčas vše potřebné dozví v Krajem Vysočina chystaných veřejných diskusích s odborníky na toto téma, neboť právě kraje jsou v rámci celé republiky zodpovědné za vyřešení této problematiky na svém území. A samozřejmě se budete moci i ke všemu svobodně, a ať již zaujatě či nezaujatě, vyjádřit.

První seminář pořádaný Krajem Vysočina k seznámení se s aktuální dokumentací a stavem přípravy projektu „Integrovaný systém nakládání s odpady v Kraji Vysočina“ (ISNOV) se uskuteční prozatím pouze pro zastupitele všech 15 okresních měst kraje (tzv. obcí s rozšířenou působností – ORP), které jsou všechny členy Řídícího výboru a plátci příspěvku k vyřešení společné problematiky ISNOV. Bude se konat 1. prosince 2011 na Krajském úřadě v Jihlavě a o všem podstatném, zejména ve vztahu k našemu městu (připomínám jen, že doposud je prioritou Jihlava), vás budeme včas informovat.



Prozatím jsem s pozdravem a nabízím kdykoliv, dle Vašeho času, osobní setkání a konzultaci na toto téma, po předchozí domluvě na mém telefonu 603 570 436.



S pozdravem Mgr. Jaromír Brychta, 1. místostarosta města.