Odpověď jednotlivá

5. 2. 2012
Předmět: kácení stromů
Dotaz: Na Brodské ulici, horní část ( v okolí dnes nově opraveného zeleného domu ) jste nechali pokácet během dvou let nejméně sedm vzrostlých stromů - borovice, bříza, lípa. Moc by mne zajímalo, kdy začnete v této lokalitě také něco nového vysazovat. Jsou zde už jen holé zanedbané plochy. Děkuji za odpověď.
Odpověď (odbor životního prostředí):
Dobrý den,
v tomto případě se jednalo o odstranění jednak tzv. havarijních – přestárlých, poškozených, nebezpečně nahnutých nebo odumírajících dřevin, ohrožujících provozní bezpečnost, jednak stromů, kdysi nevhodně vysázených v těsném sousedství domů, což způsobovalo stále silnější zastínění oken bytů a jejich obyvatelé požadovali odstranění těchto dřevin.
Nepříznivě se tak projevuje v minulosti prováděná nepravidelná obnova stromové zeleně a zejména špatné plánování výsadby (umístění v blízkosti obytných domů či na podzemních inženýrských sítích), což ve svém důsledku vede i k nutným střetům mezi požadavky investičního rozvoje města a požadavky na ochranu a tvorbu životního prostředí, v neposlední řadě se zvyšujícím se počtem alergiků v populaci přibylo i požadavků na odstraňování silně alergizujících bříz z blízkého okolí obytných domů.
Zdůrazňujeme, že naprostá většina zásahů do zeleně, co se týká kácení stromů, se děje na popud občanů. Odbor životního prostředí jako orgán ochrany přírody a krajiny velmi pečlivě posuzuje každou žádost o povolení kácení stromů rostoucích mimo les.
Snažíme se vyjít vstříc požadavkům občanů i ohledně nových výsadeb, pokud je to technicky a finančně únosné (nelze např. vysazovat nové dřeviny nad podzemními inženýrskými sítěmi – a ty jsou dnes prakticky všude).