Odpověď jednotlivá

27. 1. 2011
Předmět: drogy?
Dotaz: Dobrý den, u obchůdku s alkoholem a cigaretami na pěší zóně blízko náměstí mají na reklamní ceduli také papír, který hlásá, že 1g (název si nepamatuji) stojí 200,- Myslím, že by se měly najít páky jak prodej zakázat viz dnešní článek na i-dnes.cz v Liberci, dokud na to nebude zákon. Děkuji.
Odpověď (odbor živnostenský):
Souhlasíme s Vaším názorem na zákaz prodeje tohoto sortimentu. Jak ovšem vyplývá i z Vámi citovaného článku, dosavadní nabídka tohoto zboží ( s obchodním označením EUPHORIA ) je bohužel legální a budou teprve hledány způsoby ochrany společnosti proti tomuto novému jevu metodami, které může uplatnit veřejná správa ( policie, správní orgány). Způsob řešení, který byl uplatněn v Liberci byl možný v dané situaci na základě soukromoprávního vztahu mezi nájemcem ( prodejcem ) a pronajimatelem ( vlastníkem obchodního centra ), který k problému přistoupil z vlastního zájmu velmi aktivně. Ve Vámi popsaném případě ulice Nádražní ve Žďáře n.S. není prodejce v nájmu v majetku, který by byl ve vlastnictví města, možnost takto ovlivňovat konání nájemce město tedy nemá. To však nebrání možné kontrole dodržování ostatních podmínek stanovených např. zákonem o ochraně spotřebitele.
Děkujeme za Váš podnět, který vnímáme jako zájem na současném dění ve městě a postoupíme jej pracovníkům zabývajícím se drogovou prevencí a informujeme orgány městské policie.