Odpověď jednotlivá

24. 5. 2018
Předmět: Dotaz ohledně dopravní značky
Dotaz: Dobrý den, jsem majitelka domu na Nádražní ulici (429/14), a na svém pozemku upravujeme terén, aby tam mohlo stát naše auto. Chci se zeptat, za bránou (na pozemku města) nám tudíž nesmí stát auta, aby nám nebránila ve vjezdu, mám si u vás zažádat o dopravní značení(značku), nebo postačí značka zakoupená v obchodě s prac.potřebami? Bude uznané značení takto zakoupené v případě blokování vjezdu na náš pozemek a nutnosti třeba situaci řešit i s pomocí policie? Děkuji za Vaši odpověď. K. Špinarová.
Odpověď (odbor dopravy):
Obecně platí, že jakoukoli dopravní značku lze umístit až po řádném projednání s dotčenými orgány a organizace tak, jak stanoví zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích. Umístění dopravní značky bez řádného projednání, byť na soukromém pozemku, je přestupkem s možností uvalení sankce.
Jako možné řešení tohoto případe se v první fázi jeví umístit na oplocení či bránu upozornění, že se jedná o vjezd a je zde zakázáno parkování vozidel, třeba i s vyznačeným odtahu vozidla. Ačkoli taková tabulka nemá právní závaznost, zkušenosti jsou s tím dobré a řidiči to respektují. Teprve v případě, že by opakovaně docházelo k blokování vjezdu, bychom hledali další řešení.

Ing. Luboš Koubek
odbor dopravy