Odpověď jednotlivá

29. 5. 2018
Předmět: parkoviště Libušín
Dotaz: Jak zabráníte autům stát v zatáčkách v I.dvoře na Libušíně ?Již dnes tam stávají ve velké míře.Jak se bude kontrolovat poctivé hodinové stání ? Když řidič přijede a schválně si hodiny nastaví již o hodinu dele, aby tam mohl stát déle.A když tam budou stát auta přes noc ? Kdo to bude kontrolovat,aby se řidiči naučili kázni a stáli tam jen potřebnou hodinu, k vyřízení si svých osobních věcí ? Myšlenka dobrá, ale praxe bude asi jiná protože český řidič se to bude snažit obejít !!
Odpověď (odbor dopravy):
Podle vyhl. č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích, platí:
Dopravní značka č. IZ 8a Zóna s dopravním omezením: Značka označuje oblast, zejména část obce, kde platí výstraha, zákaz, omezení nebo příkaz vyplývající z příslušných vyobrazení značky nebo značek, pokud místní úpravou provozu na pozemních komunikacích uvnitř oblasti není stanoveno jinak.
Dopravní značka č. IP 13b Parkoviště s parkovacím kotoučem: Značka označuje parkoviště, na kterém řidič musí při začátku stání umístit kotouč viditelně ve vozidle a nastavit na něm dobu začátku stání, kterou nesmí až do odjezdu měnit.

Takže stání vozidel v zatáčkách, nastavení nesprávného údaje na parkovacím kotouči, překročení povolené doby stání včetně stání přes noc, to vše je porušení pravidel silničního provozu s možností uvalení sankce. K dohledu nad dodržováním pravidel silničního provozu je příslušná Policie ČR a Městská policie.

Ing. Luboš Koubek
odbor dopravy