Odpověď jednotlivá

1. 8. 2018
Předmět: Veřejná doprava Vysočiny a město Žďár nad Sázavou
Dotaz: Vážení,v posledním čísle Žďárského deníku je článek o tom,že z okresních měst kraje jen Pelhřimov nechce Veřejnou dopravu Vysočiny. A taky se tam píše,že města a obce budou platit každý rok 70 Kč na občana,to u Žďáru je skoro 1,5 milionů každý rok. To je město tak bohatý,že může nasypat do krajského měšce na krajské vlaky a autobusy každý rok takovou sumu,když třeba při změnách MHD nechtělo dát ani korunu navíc? A když město dopisem pana starosty kritizovalo jízdní řády a kraj městu nevyhověl?
Odpověď (odbor komunálních služeb):
Vážený pane,
žádná oficiální jednání mezi městem a krajem ohledně konkrétních podmínek pro zapojení žďárské městské autobusové dopravy (MHJD) do Veřejné dopravy Vysočiny do této doby neproběhala. Kraj nám přislíbil poskytnout podklady ohledně obecných podmínek základních možných variant pro zapojení se do krajské veřejné dopravy, až je bude mít připraveny. Doposud jsme takové podklady neobdrželi a na projednání konkrétních podmínek zástupci města nebyli přizváni.
O jakémkoliv návrhu, který by měl znamenat finanční dopad pro naše město, musí jednat rada města a ve vazbě na případné navýšení rozpočtu i zastupitelstvo města. Ze strany Kraje Vysočina jsme však zatím oficiální návrh na zapojení nedostali.
Město Žďár bylo doposud aktivní především v připomínkování návrhu krajské linkové dopravy, kde jsme několikrát zaslali své připomínky a informovali jsme o této skutečnosti i okolní obce.
Obecně lze říci, že náš postoj je takový, že zajištění veřejné linkové dopravy na územní kraje je v kompetenci krajských orgánů. My jako město Žďár se staráme o zajištění městské autobusové dopravy (MHD) včetně finančních dopadů na městský rozpočet.
Díky za Váš zájem o naše město
S pozdravem
Mgr. Zdeněk Navrátil
starosta města