Odpověď jednotlivá

2. 10. 2018
Předmět: STK u nového moto 6 let
Dotaz: Dobrý den, letos jsem si koupil nový motocykl a v červnu přihlásil do evidence vozidel. Na STK jsem měl jít za čtyři roky (ode dne registrace). Nyní je tato doba prodloužena u nových motocyklů na 6 let. Pokud dojdu na úřad s technickým průkazem, tak mi můžete lhůtu pro provedení další STK prodloužit? Dnes k tomu prý vyšla nová ministerská vyhláška. Stejně tak prý jde prodloužit STK z 2 na 4 roky u starších moto.
Odpověď (odbor dopravy):
Vyhláška nevyšla, pouze jsme obdrželi "Informaci MDČR" k této legislativní změně. Silniční vozidlo zapsané do registru silničních vozidel a přistavené k pravidelné technické prohlídce do 1. 10. 2018 tedy provozovatel přistaví k pravidelné technické prohlídce v termínu, který stanovuje novela zákona. Pro provozovatele je dána možnost požádat na obecním úřadu obce s rozšířenou působností o vylepení kontrolní nálepky a provedení zápisu do technického průkazu silničního vozidla.
Žadatel předloží:
- technický průkaz silničního vozidla,
- registrační značku,
- žádost používanou pro změnu ostatních údajů v registru silničních vozidel.
Obecní úřad:
- zapíše prodloužení platnosti technické prohlídky do technického průkazu silničního vozidla,
- vylepí kontrolní nálepku,
- provede kontrolu a opravu platnosti technické prohlídky v registru silničních vozidel.

Pak je tu ještě jedna pohodlnější možnost - pokud provozovatel o tento úkon nepožádá, lhůta následující technické prohlídky bude podle novely zákona rovněž prodloužena o 2 roky, a to bez ohledu na údaje vyznačené na kontrolní nálepce a v technickém průkazu silničního vozidla.

Ing. Jaroslav Miklík, vedoucí Odboru dopravy