Odpověď jednotlivá

10. 12. 2018
Předmět: placení poplatků
Dotaz: Jak často se kontroluje, zda mají občané zaplacené poplatky např. za psa, popelnice a pod.? Jak dlouhá je promlčecí lhůta nebo, co se stane, když někdo nezaplatí? Do kdy může být požadováno dodatečné zaplacení a od kdy začíná běžet penále?
Odpověď (kancelář tajemnice):
Vážená paní Rosecká,
druh místního poplatku je stanoven zákonem (565/1990 Sb.) a při jeho správě se postupuje podle daňového řádu (280/2009 Sb.).
Úhrada poplatku se kontroluje průběžně. Poplatek musí být vyměřen do 3 let od jeho splatnosti, která je stanovena příslušnou obecně závaznou vyhláškou. Nedoplatek nelze vybrat a vymáhat po uplynutí lhůty pro placení poplatku (daně), která činí 6 let ode dne splatnosti, popř. náhradního dne splatnosti stanoveného platebním výměrem. Lhůta může být přerušena zákonnými podmínkami, ale končí nejpozději uplynutím 20 let od jejího počátku.
K místnímu poplatku je penále vyloučeno zákonem, je však možné navýšení neuhrazeného poplatku nebo jeho části až na trojnásobek. Na neuhrazené poplatky průběžně poplatníky upozorňujeme (složenky, upomínky, platební výměr). V případě neuhrazení jsou vymáhány prostřednictvím městského úřadu nebo exekutorského úřadu.

S pozdravem

Miroslava Zachová
odbor finanční