Odpověď jednotlivá

3. 1. 2019
Předmět: perspektiva veřejné dopravy
Dotaz: Lidi si stěžují na stávající jízdní řády MHD a volají po návratu jízdních řádů z konce roku 2017. ... Město už žádné zásadní změny dělat nebude. ... Pro jistotu rozpustí pracovní skupinu MHD, takže tím dá jasně najevo, že s vylepšováním MHD podle potřeb cestujících končí. ... Do toho se jako přízrak začíná objevovat finančně nákladná, nevyhovující a nepřehledná Veřejná doprava Vysočiny, vymyšlená v Jihlavě. ... Myslíte si, že to občany uspokojí, že nevidí ve veřejné dopravě perspektivu?
Odpověď (odbor komunálních služeb):
Vážený pane,změny jízdních řádů MHD z konce roku 2017 vznikly především na základě připomínek těch cestujících, kterým uvedené JŘ nevyhovovaly. Setrvačnost systému MHD je poměrně velká a skutečné dopady změn se projevují teprve po delší době, kdy si cestující na nové úpravy "zvyknou" a naučí se je používat pro sebe co nejvýhodněji. Není dobré provádět jeho změny např. každé 3 měsíce. Vzhledem k tomu, že lze očekávat se zavedením nového IDS kraje dopad i na naši MHD, může to vyvolat potřebu zásadnějších úprav. Jiné zásadnější změny v MHD v nejbližší době neočekáváme. Jak nákladná bude pro město VDV doposud nikdo nerozhodl a nejsou k takovému rozhodnutí doposud dostatečné podklady. Dozajista není zájmem Kraje Vysočina ani vedení města Žďáru nad Sázavou, aby město Žďár bylo poškozeno připravovanou VDV. Pracovní skupina byla poradním orgánem vedení města. Jakmile skončí volební období, ukončí svou činnost všechny komise i pracovní skupiny a je věcí nově zvolené rady města, jaké nové komise ustanoví pro své potřeby a jaké nové pracovní skupiny budu sestaveny a v jakém složení a pro řešení jakých úkolů.
Úpravy veřejné dopravy často budí velkou pozornost a mnohdy i nevoli a obavy dotčených osob. Nejedná se o bezproblémové věci. Přeji nám všem, kteří se takových procesů účastní nebo jsou jimi dotčeni, aby nové uspořádání a poskytované služby v co největší míře splnily očekávání a uspokojily potřeby těch, kteří je užívají a potřebují.
S pozdravem
Ing. Dana Wurzelová
vedoucí odboru komunálních služeb