Odpověď jednotlivá

3. 1. 2019
Předmět: Veřejná doprava Vysočiny (VDV) a balamucení obyvatel města
Dotaz: Není pravda, že o VDV se nic neví, že město nemělo šanci změnit nevyhovující jízdní řády atd. Třeba ty jízdní řády podpořili všichni zastupitelé města, kteří jsou současně zastupitelé kraje. A podpořili to, aby obce dávaly na VDV do rozpočtu kraje každý rok 70 Kč na obyvatele. A to jak starosta města, místostarostka města, tak i zastupitel jako náměstek hejtmana. Nemyslíte si, že je třeba si nalít čistého vína že to s aktivitou a připomínkami města k VDV není tak horké, že město něco v tom dělá?
Odpověď (odbor komunálních služeb):
Vážený pane,
město aktivně postupovalo při připomínkování doručených návrhů jízdních řádů VDV, jeho zástupci se zúčastnili projednávání prvotních návrhů jízdních řádů VDV organizovaných krajem, písemné připomínky byly zaslány krajskému úřadu k projednání a proběhla i osobní jednání se zástupci krajského úřadu na toto téma. Město zveřejňovalo na svých webových stránkách návrh městu doručených jízdních řádů VDV, aby byly k připomínkám dostupné i našim občanům a organizacím a i v současné době je na webu města uveden odkaz na aktuální jízdní řády uveřejněné Krajem Vysočina.
Krajské zastupitelstvo schválilo výši příspěvku na Veřejnou dopravu Vysočiny (VDV) na občana ve výši 70 Kč/rok. Toto však musí být potvrzeno dohodami/smlouvami s konkrétními obcemi/městy, které mají právo takový návrh přijmout nebo nepřijmout. Taková smlouva není doposud na stole.
O způsobu a rozsahu zapojení města do VDV není rozhodnuto. V současnosti, bez konkrétních podmínek, tedy nelze korektně posoudit, zda a nakolik bude případné zapojení do krajského systému pro město Žďár nejen dopravně, ale i finančně výhodné či nevýhodné. Modelem obdobného vztahu by např. mohla být již krajským zastupitelstvem schválená smlouva s Jihlavou, kdy město bude hradit poplatek 70 Kč/občana za VDV, proti tomu městu Jihlava bude hrazen poplatek za každého přivezeného a odvezeného cestujícího do Jihlavy prostřednictvím VDV, který tak může využít MHD města.
S pozdravem
Ing. Dana Wurzelová
vedoucí odboru komunálních služeb