Odpověď jednotlivá

9. 2. 2019
Předmět: ptejte se starosty, když máte připomínky k Veřejné dopravě Vysočiny
Dotaz: Dobrý den, někdo tady psal, že kraj má přání, aby připomínky k Veřejné dopravě Vysočiny se neposílaly na kraj, ale starostům měst a obcí. Já se chci zeptat, co bude město Žďár nad Sázavou dělat s tím, že kraj nechce nic dělat s jeho připomínkami k pro občany nevyhovujícím jízdním řádům Veřejné dopravy Vysočiny a ještě si dovoluje za toto chtít spoustu peněz k městského rozpočtu? Tím to jen začíná, za chvíli si kraj vzpomene další věci, co budou problém, ale to už bude pozdě.
Odpověď (odbor komunálních služeb):
Vážený pane Petře,

Veřejná doprava Vysočiny (VDV) bude spouštěna v různých etapách. Od konce roku 2019 by se měla rozjet drážní VDV (pouze vlaky), v dalších letech pak linková autobusová VDV a až na závěr by mělo dojít k zapojení městských MHD do systému VDV. V prvních dvou fázích nebude systém VDV stát Žďár nad Sázavou ani korunu.

Město Žďár nad Sázavou se velmi aktivně zasazuje o své zájmy. V roce 2018 proběhlo několik setkání přímo se zástupci Kraje Vysočina a našemu městu se podařilo některé své připomínky do systému VDV zapracovat. Je však pravdou, že je velmi těžké uspokojit všechny zájmy všech zainteresovaných subjektů (ostatní města, okolní kraje…), celý systém je značně složitý a krajský úřad se snaží při jeho tvorbě k němu přistupovat komplexně, a tedy kompromisně vyvažovat dílčí regionální zájmy.

Kraj v tuto chvíli pro spuštění první fáze VDV považuje jízdní řády za uzavřené, tzn. bez možnosti dalších zásadnějších úprav. Ty přijdou na pořad dne až po prvotním zaběhnutí VDV. Samozřejmě, že fungování budeme sledovat a vyhodnocovat a prosazovat ty změny, které přispějí ke zlepšení služby VDV pro občany našeho města.

S pozdravem
Ing. Martin Mrkos, ACCA
starosta města