Odpověď jednotlivá

16. 8. 2019
Předmět: Zrcadlo - Libušínská x Sázavská
Dotaz: Dobrý den, bylo by možné umístit zrcadlo u křížení ulic Libušínská a Sázavská? Při výjezdu z ulice Libušínské není přes modré zábradlí mostu dobrý rozhled.
Děkuji
Odpověď (odbor dopravy):
Dobrý den,
souhlasím s Vámi, že modré zábradlí mostu zhoršuje v křižovatce rozhled, nicméně je též pravdou:
• Rozhledové poměry na této křižovatce odpovídají ČSN 736102 Projektování křižovatek na pozemních komunikacích pro návrhovou rychlost 50km/h.
• Při výjezdu z ulice Libušínská je nutno najet do takového místa v křižovatce, ze kterého je náležitý rozhled na komunikaci ulice Sázavská a řídit se zákonem č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích.
• Při rozhodování o umísťování odrazového zrcadla je nezbytné řádné zhodnocení i negativních vlastností zrcadla, neboť zrcadlo poskytuje omezený výhled na provoz na úseku pozorované komunikace a zobrazuje tuto situaci zmenšeně a stranově obráceně. Zvláště za snížené viditelnosti (v noci, za mlhy, deště) není snadné analyzovat dopravní situaci, neboť pozornost řidiče upoutávají světla vozidel. Z tohoto důvodu je v zrcadle těžké odhadnout vzdálenost a rychlost pozorovaných vozidel. To může vést k situacím ohrožující bezpečnost silničního provozu.

Ing. Luboš Koubek
odbor dopravy