Odpověď jednotlivá

26. 8. 2019
Předmět: dotaz
Dotaz: Dobrý den,prosím Vás,při výjezdu z ulice Studentská za poliklinikou je po pravé straně umístěna značka STOP,nemohla by tam být ještě umístěna značka ZÁKAZ STÁNÍ,protože tam pravidelně před značkou stojí auta i dvě za sebou,tak to tam je docela problém při vyjíždění aut z ulice na silnici,když tam ty auta stojí.Děkuji
Odpověď (odbor dopravy):
Dobrý den,
pokud jsem správně pochopil Váš dotaz, tak se jedná o výjezd na ulici Studentská hned za poliklinikou, kde je však po pravé straně umístěna dopravní značka č. P 4 „Dej přednost v jízdě!“, nikoli značka č. P 6 „Stůj, dej přednost v jízdě!“, to jen pro upřesnění.
Předmětná komunikace je široká cca 6,5 m, tedy platí zde zákaz vyplývající z obecné úpravy provozu na pozemních komunikacích, ust. § 25 odst. 3 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích: „Při stání musí zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně 3 m pro každý směr jízdy; při zastavení musí zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně 3 m pro oba směry jízdy.“ Při stání tedy musí zůstat 6 m, tedy každý, kdo zde stojí, se dopouští přestupku. Není možné ani žádoucí každý již existující zákaz stání zdůrazňovat svislou značkou, nicméně situaci budeme monitorovat.

Ing. Luboš Koubek
odbor dopravy