Odpověď jednotlivá

9. 1. 2020
Předmět: Místní poplatek ze psů
Dotaz: Dobrý den,
předně bych rád poděkoval všem 16 zastupitelům, kteří se zasloužili svým hlasováním o to, aby nám, co máme doma psa, bylo schváleno zvýšení místního poplatku za psa.

Když už dojde k navýšení poplatku - co se změní v této oblasti a jaké změny město plánuje? Budou k dispozici papírové sáčky? Přibudou koše se sáčky? Bude se město angažovat v úklidu exkrementů po psech, jejichž majitelé se nejsou schopni pro hromádku sehnout a uklidit?

Děkuji
Odpověď (odbor finanční):
Dobrý den,
navýšení poplatku přichází po dlouhých 28 letech.
Poplatek není platbou za službu, kterou by mělo poplatníkovi zajišťovat na základě úhrady město, ale daňovou povinností poplatníka. Povinnost uklízet po svém psovi ukládá majiteli zákon o přestupcích a zpřesňuje i obecně závazná vyhláška města. Každému, kdo takto nečiní, tak hrozí postih za znečišťování veřejného prostranství. Tady by měla být aktivnější městská policie.
K usnadnění úklidu jsou k dispozici sáčky, které jsou pro občany města vydávány zdarma. Psí exkrementy město uklízí v rámci nakládání s odpady, především odpadkovými koši a v rámci úklidů veřejných prostranství. Při venčení psů jsou kromě jiného narušovány spodní části stožárů veřejného osvětlení apod., což taktéž město řeší na své náklady…Sebelepší úklid města nenahradí chování některých lidí, kteří nejsou ochotni nést odpovědnost za své zvíře i za prostředí, ve kterém se pohybují.
Pokud se týká aktivit pro psy, v přípravě je pro ně plocha na ul. Vodárenská v rámci participativního rozpočtu.
S pozdravem
Ing. Wurzelová, odbor komunálních služeb