Odpověď jednotlivá

18. 7. 2020
Předmět: Hluk
Dotaz: Dobrý den, nedávno jsem Vám psal o hluku na sídlišti Libušíně, který se šíří z tanečního klubu na sobotu ještě v 6 ráno to dunělo až u obchodu, nedalo se vůbec spát a dnes v sobotu je to stejné, policie s tím nic nedělá, myslím, že povolit taneční klub těsně u sídliště nebylo dobře zvolené řešení a vadí to zde více lidem, je to slyšet přes zavřená okna již několik let. Ale bohužel zde v blízkosti nebydlí asi žádný radní, kterému by to vadilo. Navíc to není jen o víkendech ale i v týdnu. Řešení?
Odpověď (odbor občansko-správní a obecní živnostenský úřad):
Vážený pane,
provozovna byla zkolaudována v 1997 pro účely tančírny a klubu, jedním z podkladů byl závazný posudek OHS k provozu zařízení, mj. s podmínkami dodržení limitů hluku. Provoz není omezen na určité dny v týdnu. Živnostenský úřad nepovoluje hostinské ani jiné provozovny ani hudební produkce, diskotéky.
Řešení: a) Na konání akcí po 22. hod pamatuje zákon o některých přestupcích, který stanoví, že dobou nočního klidu se rozumí doba od 22. do 6. hodiny. Jestliže osoba na území města ustanovení o nočním klidu nedodržuje, je možno se obrátit na městskou policii (tel. č. 156) nebo Policii ČR (tel. č. 158) s žádostí o zjednání nápravy. b) Ochrana před hlukem je upravena v zákoně o ochraně veřejného zdraví. Osoba, která provozuje zařízení, které jsou zdrojem hluku, je povinna dodržovat hlukové limity uvedené v nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací. To, zda byly překročeny hlukové limity, zjišťuje krajská hygienická stanice na základě měření. Obraťte se proto na ni se žádostí o poskytnutí informací, zda bylo někdy v minulosti v okolí tohoto zdroje hluku již provedeno měření, případně s návrhem na jeho provedení. c) Podle zákona o obcích může obec stanovit formou vyhlášky podmínky (např. omezení provozní doby) pro pořádání tanečních zábav a diskoték. Takovou vyhlášku může vydat zastupitelstvo města.
S pozdravem
Roman Krčil, ved. odboru OSŽÚ