Odpověď jednotlivá

21. 7. 2020
Předmět: semafory
Dotaz: Dobrý den
Na křižovatce u OC Convent jdu přes přechod udělám dva kroky a už svítí červená jak to mam stíhat s malým dítětem?Sám bych musel běžet.Ta stejná křižovatka směr od NMNM stihnou odjet 3 auta a už je červená.Pokud změníte přednost jízdy na křižovatce u Kulturního domu nebylo záhodno aspoň dát upozorňující ceduli o změně přednosti jízdy.Lidé to mají zažité a pak nestačí zareagovat.
Odpověď (odbor komunálních služeb):
Vážený pane,
intervaly pro projítí chodců křižovatkou jsou spočítané tak, aby chodec, i méně pohyblivý či s malým dítětem, který vstoupí do vozovky na zelenou, bezpečně dokončil její přejítí. Pokud bude interval se zelenou delší, vždy tam někdo vkročí po Vás a bude ve stejné situaci jako popisujete, jen se prodlouží celý cyklus křižovatky a tím se zpomalí provoz. Chodec, který přijde pozdě prostě musí počkat na novou zelenou.
Ad směr od NMNM – někdo musel pořádně zaspat a dynamické řízení zasáhlo, takto to určitě nechodí pravidelně.
Na křižovatce u KB se neměnila organizace dopravy, ale signální plány a to nikdo ze zúčastněných, kteří k tomuto mají co říci, nerozporoval a nepožadoval další dopravní značení. Za dobu provizorního řešení a nyní během zkušební doby si snad již místní zvykli a každý cizí jezdí dle vyhlášky a měl by dávat patřičný pozor.
S pozdravem
Ing. Miloslav Dvořák
odbor komunálních služeb