Odpověď jednotlivá

5. 8. 2012
Předmět: Losovačka
Dotaz: Vážená paní starostko,
dočetl jsem se, že po nepovedené losovačce, kdy "náhodou" jeden lístek uvízl ve víčku, bude město losovačku opakovat. Můžete mi prosím vysvětlit, k čemu je taková losovačka dobrá, když ne ke korupci? Jste volení zástupci města, zvolili Vás občané a jsem si jistý, že by všichni občané byli rádi, aby město vybralo nejvýhodnější nabídku, ne nabídku, kterou pochybným způsobem vylosujete.
Děkuji
Odpověď (starosta):
Dobrý den,
zúžení počtu uchazečů - lidově tzv. "losovačka" byl až do 1.4.2012 naprosto zákonný proces snižující počet uchazečů o veřejnou zakázku a to po podání přihlášky do výběrového řízení a prokázání kvalifikačních požadavků. Tedy ještě před tím, než tento zúžený (vylosovaný) počet uchazečů dává konečnou cenovou nabídku.
Účel je zjevný - snížením počtu uchazečů snížit administrativní a procesní náklady zadávání, protože např. vyhodnocení 7 nabídek je jistě méně náročné než 15. Vzhledem k tomu, že každý nástroj se dá použít ale také zneužít např.snížením počtu uchazečů na předem domluvený okruh, bylo zúžování počtu uchazečů losováním ze zákona 137/2006 Sb. k 1.4.2012 novelizací vyjmuto. Losuje se tedy nikoliv vítěz ale předem stanovený počet uchazečů z těch, kteří se přihlásili a splnili kvalifikační předpoklady. Ti teprve podávají cenové nabídky.
Věřte, že téměř roční zpoždění, které vzniklo posuzováním námitky uchazečů po nešťastném losování nás velmi mrzí a projevilo se na dopravě ve městě, ale nepodařilo se nám to nijak urychlit. O tom, že při stagnujícím rozpočtu města a omezených zdrojích na takto nákladnou investici, máme enormní zájem na výběru ekonomicky nejvýhodnější nabídky při přiměřené době realizace je zbytečné polemizovat.