Odpověď jednotlivá

17. 9. 2020
Předmět: doprava ve Žďáře
Dotaz: Dobrý den,
prosím vás o objasnění:
4. Z jakého důvodu je v současné době upřednostněna v dopravě MHD? Byly snad časté problémy s pozdním příjezdem autobusů do zastávek?
5. Jak toto upřednostnění funguje? (podle RZ, kamery, či nějaké "krabičky" ve vozidle? Pokud jde o elektroniku ve vozidle, jakým způsobem ji řidič autobusu ovládá?
6. Z jakého důvodu není prioritou v dopravě IZS? Tj. rychlá zdravotní pomoc, hasiči, státní policie? Proč semafory v současné době upřednostňují autobus před těmito?
Odpověď (odbor dopravy):
4. MHD je upřednostněna pouze tak, aby pokud je BUS v blízkosti řízení křižovatky a není v předstihu před jízdním řádem, tak mu bude umožněn rychlejší průjezd, pouze tak, aby podstatně nenarušil ostatní dopravu. Cílem je, aby MHD dodržovala jízdní řády a dopravní potřeby cestujících tak byly uspokojeny.
5. Vozidlo je vybaveno technologií komunikující s řadičem křižovatky. Není nutný zásah řidiče.
6. Je možné v budoucnu zapojit do preference i IZS avšak v jiném systému a s jinými pravidly pro přednost než autobusy MHD a po vybavení vozidel IZS příslušnou technologií a současně i úpravě SW řídícího funkci křižovatek. O takovou službu musí prvotně projevit zájem příslušné složky IZS. Funkce semaforu nemá aktuálně vliv na přednost IZS s majákem.

Ing. Miloslav Dvořák
odbor komunálních služeb