Odpověď jednotlivá

8. 8. 2012
Předmět: Losovačka
Dotaz: Vážená paní starostko,
píšete, že losování bylo k 1.4. zakázáno. Jak je tedy možné že není budete pořádat novou losovačku?
Možná Vaše postupy jsou legální, ale pochybuji, že legitimní. To opravdu nikoho nenapadlo, že by touto losovačkou mohla být vyřazena firma, která by mohla podat nejvýhodnější nabídku? Že by město díky tomu ušetřilo více než jaké by byly náklady na prostudování všech nabídek?
Odpověď (starosta):
Vážený pane,
zadávací řízení na most na Klafar bylo zahájeno před účinností novelizace zákona 137/2006 Sb. a UOHS svým rozhodnutím zrušil pouze vadný úkon zúžení počtu uchazečů a případné následné a nikoliv celé zadávací řízení, které stále běží podle zákona platného v době jeho zahájení.
Rada města proto rozhodovala zda pokračovat v tomto řízení nebo jej zrušit a vypsat nové, to však již podle novelizovaného znění po 1.4.2012. Z důvodu především výrazného prodloužení nového zadávacího řízení (3/4 roku) se nakonec rozhodla pro pokračování a opakování již běžícího řízení, které v případě zdárného průběhu může umožnit zahájení stavby ještě letos.
Jinak máte pravdu, že zúžením počtu uchazečů může teoreticky dojít k vyřazení nejlepšího uchazeče, podobnou obavu ale budete mít i případě bez zúžení, protože si nikdy nemůžete být jistý, že se ten nejlepší o zakázce dozví natož zda se nakonec přihlásí.