Odpověď jednotlivá

10. 8. 2012
Předmět: prodej 1. základní školy
Dotaz: Se zájmem jsem si přečetl informace o prodeji školy. Náklady na přestavbu na dům pro seniory město uvádí 131 milionů (bez DPH), ale náklady na přestavbu na dům se 40ti byty a spoustu nebytových prostor vyčíslil zájemce EUROWIS na 20 milionů. Za 5 milionů nekoupíte žádný dům na náměstí ani pěší zoně a to ani ten nejmenší. Kolik jen město investovalo do oprav a vybavení budovy v posledních 10ti letech ? Kdy se konečně začnete chovat ke svěřenému majetku jako k vlastnímu ???
Odpověď (starosta):
Dobrý den,
právě proto, že do se v posledních letech do budovy bývalé 1.ZŠ neinvestovalo vedlo spolu s poklesem počtu dětí školního věku k omezení počtu škol ve městě. Mimo jiné zde tehdy byla i nutná invěstice do školní jídelny v řádu desítek mil.Kč.
Město více než 4 roky hledalo využití nebo nabízelo objekt nejdříve k pronájmu později prodeji. Využití tak velkého a provozně drahého objektu nenašlo stejně jako nového vlastníka, který by měl smysluplný projekt a prostředky na koupi a jeho realizaci. Jenom temperování školy za tuto dobu stálo město více než 3 mil.Kč a objekt za tu dobu se výrazně a viditně posunul směrem, kdy v následujících 3-5 letech bude vyžadovat nutné udržbové práce, protože jinak v podobném stavu na náměstí budeme mít nejenom Bílého lva.
Nevím jak Vy se chováte k vlastnímu majetku, ale my si myslíme, že pokud majetek nedokážeme smysluplně využít a nemáme prostředky na jeho udržbu a provoz, tak je lepší ho nabídnout někomu, kdo toto využití a prostředky má.