Odpověď jednotlivá

5. 12. 2020
Předmět: architekti
Dotaz: Dobrý den, v návrhu rozpočtu jsem se dočetl, že v roce 2021 na architekty půjde 980 tis. Kč. Mohl byste říci co za to udělají? Existuje nějaká evidence a výkaz jejich práce za uplynulé roky? Děkuji za odpověď.
Odpověď (odbor strategického rozvoje a investic):
Dobrý den,

městské architekty si město platí již delší dobu. Byli najati, aby hlídali rozvoj města po stránce urbanistické, architektonické a v některých městech, jako je to naše, dále pomáhají zlepšovat stav zeleně. Jedná se o práce na koncepcích (např. rozvoj bydlení, dopravy, plán péče o městskou zeleň apod., pravidla pro investory), návrzích (toto je spíše nad rámec v rámci dlouhodobých vztahů a jedná se o menší projekty, např. dětská hřiště), spolupráce s vysoutěženými projektanty (aby výsledky jejich činností korespondovali s rázem a záměry města a odráželi nejnovější poznatky a trendy - v podstatě hlídali kvalitu), podíleli se na přípravě zadávacích dokumentací, kontrolovali stavební činnost a nakládání se zelení ve městě (nejen ze strany města) a poskytovali konzultační činnost ve svých oborech radním a zaměstnancům města.
Jedná se o dnes již poměrně běžný model, kdy část lidí pracujících pro město tvoří externí odborníci, což je pro město výhodnější ekonomicky i odborně, protože jsou v kontaktu i s jinými klienty, lokalitami a odbornou veřejností nadregionálního významu.

Přeji úspěšný týden
Adam Joura
odbor strategického rozvoje a investic