Odpověď jednotlivá

18. 12. 2020
Předmět: Jaká je budoucnost městské hromadné dopravy ve Žďáru? Je odpovědí slušné slovo?
Dotaz: Když se podíváme na MHD, tak co vidíme? Nefungující monitor s odjezdy MHD v nádražní hale. Od jara stále promýšlenou změnu obsahu nástěnek MHD před nádražím. Na Studentské ulici někdo přišrouboval značku linkový dopravy a město vyšetřuje, kdo to tam přišrouboval a dokud to nevyšetří, tak to tam nechá. A teď se zruší část linek MHD. Co bude příště? Cestující si v rámci úspor budou autobusy MHD řídit sami, protože řidiči něco stojí? Dělejte něco nebo budete hrobaři MHD! Na co potom platíme daně?
Odpověď (odbor komunálních služeb):
Vážený občane,
pokud je monitor v hale ČD v poruše, je obratem zajištěna oprava. Obsah nástěnek před nádražím se mění, je v přípravě konečná verze jejich obsahu a forma zpracování. Neoprávněně osazené označení zastávek na Studentské je v řešení.
V končícím roce se naše MHD ve Žďáře vypořádala kromě jiného i s pandemickou situací. Podařilo se po celou dobu udržet její provoz, a to i v nejkrizovějším období na jaře, kdy byla MHD omezena na cca 1/3 jejího obvyklého rozsahu. Každá služba něco stojí a pro rok 2021 je na MHD v rozpočtu města vyčleněno 9,5 mil. Kč. Abychom byli schopni rozpočet udržet a nezvyšovat cenu jízdného muselo dojít k omezení rozsahu kilometrů. Pro omezení byly vybrány spoje, které jezdí málo obsazené nebo v době prázdnin nebo s alespoň částečnou náhradou. Vývoj situace bude v průběhu roku sledován a podle toho pak bude dále reagováno.
S pozdravem
Ing. Dana Wurzelová
vedoucí odboru komunálních služeb