Odpověď jednotlivá

21. 12. 2020
Předmět: Optimalizace MHD neboli škrtání v MHD
Dotaz: Paní Wurzelová, děkuji za odpověď, i když trochu univerzální. To slovíčko optimalizace jsem si půjčil v odpovědi místostarostky Bělohlávkové pro Žďárský deník, kde to škrtání v MHD trochu provokativně nazvala optimalizací v MHD. A jak vidím, tak i spoustě jiných lidí se změny nelíbí, podle počtu příspěvků v Dotazovně. Město nějak nezvládlo komunikaci a pak to dopadlo, že lidi jsou z toho zděšeni. Bylo by dobrý urychleně začít s obyvateli města komunikovat, protože diskuze JPP zrovna není dobrá?
Odpověď (odbor komunálních služeb):
Vážený pane,
na situaci s dopady COVID nebylo možné reagovat v delším předstihu, situace se stále vyvíjí. Ani předpoklad vývoje pro rok 2021 v této souvislosti není jednoduchý. Jakmile rada města rozhodla o předloženém návrhu, byly zveřejněny informace – jednak v rámci zveřejňovaných materiálů projednaných radou města, tak na webu MHD i dopravce.
Slovo optimalizace na tiskové konferenci skutečně zaznělo a to proto, že v rámci omezení MHD jsou dochází i k optimalizaci spojů – těch, které byly málo vytížené – především první ranní a podvečerní spoje. Nicméně, co už Deník neodcitoval bylo předchozí slovo „vynechání“. Obecně citace není přesná a je zjednodušená. Pokud budete chtít, můžeme zaslat zvukový záznam z tiskové konference.
Na komunikaci konkrétních změn samozřejmě dále pracujeme. Zítra budou ve vozem MHD umístěny plakáty a letáky se změnami v jízdních řádech.

S pozdravem
Ing. Dana Wurzelová
vedoucí odboru komunálních služeb
a
Matěj Papáček
tiskový mluvčí