Odpověď jednotlivá

17. 8. 2012
Předmět: hlukové limity
Dotaz: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kolikrát se už v tomto týdnu měřila hlučnost reproduktorů na Bouchalkách během zvukové produkce Celostátního setkání mládeže? Podle mě byly několikrát překročeny hlukové limity. Samo o sobě je neustálá zvuková produkce problémem, hlavně když je toto několik dní po sobě. Můžete prosím o tomto touto formou informovat ne jenom mě, ale i všechny čtenáře Dotazovny? Děkuji Vám předem za podrobnou odpověď.
Odpověď (tajemník):
Dobrý den,
na Vaši otázku nemohu odpovědět neboť jediným orgánem, který je oprávněn provádět měření hluku a sankcionovat porušení hygienických limitů je Krajská hygienická stanice v Jihlavě. Proto se s dotazy na měření hluku obraťte prosím na ně.
Další možností ochrany proti hluku pak mohou být soukromoprávní prostředky ochrany před hlukem, které mohou být doplňkem prostředků veřejnoprávních. Jedním z těchto prostředků je tzv. OCHRANA POKOJNÉHO STAVU podle občanského zákoníku. Tento krok je třeba učinit co nejdříve, po porušení pokojného stavu. Pokud je náhle a intenzivně narušen pokojný stav (např. ticho), je možné obrátit se na OBECNÍ ÚŘAD s návrhem na opatření na ochranu pokojného stavu. Obecní úřad může rozhodnutím rušiteli pak zakázat hlučnou činnost.