Odpověď jednotlivá

6. 1. 2021
Předmět: stav chodníku kvůli stromu
Dotaz: Dobrý den, na Lesní 253 je silně poničený chodník, kvůli smrku, který jste odmítli pokácet. Již se zde stal úraz, chodník byl opraven naprosto nedostačujícím způsobem a bylo nám oznámeno, že lépe to při stávající nivelitě nepůjde. Chodník je u domu, v němž bydlí staří lidé i spousta malých dětí, veřejné osvětlení zde není a v zimě se takto poničený chodník nedá udržovat .Přístup k hlavnímu vchodu domu je nebezpečný. Situace tak jednoznačně vypadá, že zdravý strom je důležitější než bezpečí lidí
Odpověď (odbor životního prostředí):
Dobrý den,
kácení předmětného smrku odbor životního prostředí nepovolil dne 9.1.2018, protože se jednalo o zdravou a vitální dřevinu. Při tomto řízení byl rovněž brán v úvahu i stav chodníku.
Dřevina na místě rostla mnoho let a má nenahraditelné pozitivní funkce na své okolí. Obecně je třeba při kolizi dřevin s infrastrukturou pracovat i s nekonvenčními technickými řešeními nebo kompromisy, kácení stromu by mělo být až poslední možností řešení. O věci je informován odbor komunálních služeb, který jistě prověří možnosti řešení opravy chodníku při zachování smrku.

Ing. Tereza Hromádková
odbor životního prostředí