Odpověď jednotlivá

4. 5. 2021
Předmět: Střet zájmů
Dotaz: Je možné prostřednictvím společností NOBIS a FyzioZR s.r.o. vytunelovat , pardon privatizovat fungující a vydělávající oddělení Polikliniky ve Žďáře nad Sázavou ( rehabilitace, RTG ) do kterých město v minulých letech investovala nemalé prostředky? Nebo se nemusíme bát a naši zastupitelé a radní ( i krajští) to pohlídají. Jde přece o městský majetek.
Odpověď (odbor majetkoprávní):
Dobrý den,
rehabilitace je poslední dva roky ve ztrátě, to jen na okraj, rovněž celá poliklinika. Proto hledáme opatření, jak ji ekonomicky stabilizovat. Jednou z cest je pronájem (pacht) jinému provozovateli, který má mnohem více operativních možností pro ekonomicky stabilní provoz. Pokud k pronájmu dojde, tak pouze ale za podmínek, že kvalita a dostupnost služeb se pro pacienty nezmění, resp. se zlepší. Výběr budoucího provozovatele rehabilitace probíhá transparentním, otevřeným výběrovým řízením. Zájem zatím projevilo 8 subjektů.
Lékárna Nobis je v budově v pronájmu stejně jako lékaři nebo Optika. V uzavíraných smlouvách o pachtu je velmi dobře nastavena i možnost vypovězení pachtu při neplnění smluvních podmínek, a že si jako město velmi dobře hlídáme to, abychom neztratili nad propachtovanými provozy kontrolu. Je to cesta, která je pro město i jeho občany v současné době nejvýhodnější.
Martin Mrkos, starosta