Odpověď jednotlivá

20. 8. 2021
Předmět: Memorandum o spolupráci měst Vysočiny k dosažení tarifní integrace IDS JMK
Dotaz: Krásný den,
s radostí vítám snahu našeho města o usnadnění cestování pro kvanta nejen občanů našeho města do Brna a Jihomoravského kraje, Je správné, když toto nenapadlo krajské představitele v Jihlavě, že je Memorandem snaha řešit potřeby cestování obyvatel odspodu od dotčených měst.
Do Brna a okolí často i několikrát týdně jezdí mnoho Žďáráků a toto je výborný návrh řešení. Palec nahoru.
Můžete dát další informace o Memorandu do Zpravodaje nebo aspoň na městský web a Facebook?
Držím palce. :-)
Odpověď (odbor dopravy):
Dobrý den
Další postup bude takový, že města, která společně o integraci zájem mají (Žďár, Nové Město, Bystřice, Třebíč) vstoupí do jednání s krajem Vysočina, který je objednavatelem některých typů vlakové dopravy a jeho stanovisko je klíčové pro další integrační kroky. Žďár má přirozenou spádovost k Brnu a integrace by občanům určitě přístup do Brna zlepšila.
Je dobře, že v kraji Vysočina vznikl integrovaný systém VDV. To je důležitý a dobrý počin, který má smysl. Nicméně z geografických důvodů bychom vedle VDV potřebovali právě i IDS-JMK. Provozně není problém, když by na území města fungovaly oba systémy. Následující týdny a měsíce budou ve znamení dalších jednání.
Děkuji, s pozdravem
Ing. Martin Mrkos, ACCA
starosta

Dobrý den,
děkujeme, že oceňujte snahu města zapojit se do IDS-JMK. Vnímáme, že kvalitní a snadné cestování směrem na Brno je pro Žďár velmi důležité.
Informovat o memorandu určitě budeme ve chvíli, kdy ho schválí všechna dotčená města (Třebíč, Bystřice n. P. a Nové Město na Moravě). Pravděpodobně až v říjnovém čísla Žďárského zpravodaje.
S pozdravem
Matěj Papáček
tiskový mluvčí